Waterontharder zonder afvoer? Ook daarom ga je voor een HappyDrops!
Leuk zo’n waterontharder, maar waar laat je het afvoerwater eigenlijk? Veel mensen die een waterontharder of ander waterbehandelingssysteem tegen kalkaanslag willen kopen, lopen er tegenaan. Soms zelfs pas nadat ze een systeem hebben aangeschaft.
Ai. Wij zeggen: geen afvoer? Geen probleem! Voor de installatie van een HappyDrops heb je namelijk helemaal geen afvoer nodig. (En ook geen elektriciteit trouwens.)
Ben je zelf op zoek naar een waterontharder zonder afvoer? Mooi! In dit artikel gaan we namelijk in op het nut en de noodzaak van een afvoer bij verschillende systemen voor waterbehandeling.
Daarnaast geven we wat achtergrondinformatie over waterafvoer in het algemeen. Want ook vanuit het oogpunt van duurzaamheid is het interessant om te weten hoe we in Nederland ons water afvoeren – en hoe we hier in de toekomst anders mee om kunnen gaan.
Voorbeelden van waterontharder zonder afvoer
In Nederland zijn allerlei systemen voor waterbehandeling op de markt, die gebaseerd zijn op verschillende technieken. Voordat je zelf een systeem aanschaft, is het misschien goed om je daar iets verder in te verdiepen. Zie ook: waterontharder kopen en waterontharders vergelijken.
Naast waterontharders die op basis van zout werken, zijn er allerlei andere systemen om kalkaanslag in huis te voorkomen. Daaronder bevinden zich ook systemen zonder afvoer.
HappyDrops Home
Ons eigen HappyDrops systeem is een goed voorbeeld van een waterbehandelingssysteem zonder afvoer. Al zeggen we het zelf 😊
Het HappyDrops systeem werkt niet met zout. In plaats daarvan wordt er een kleine dosering fosfaatmineralen aan het water toegevoegd, waardoor de calcium en magnesium hun hechtingskracht verliezen.
Groot voordeel: hierdoor komt er bij de waterbehandeling geen afvalwater vrij. Dus is er geen afvoer nodig!
Fosfaatdosering heeft nóg een belangrijk voordeel ten opzichte van andere waterbehandelingstechnieken. Naast het voorkomen van kalkaanslag gaat het ook corrosie in koperen leidingen tegen!
Waterontharder magneet
Een ander systeem dat in Nederland veel verkocht wordt, is de magnetische waterontharder. Een antikalk-magneet, die je om de waterleiding klemt. Ook voor dit systeem heb je geen afvoer nodig. Maar let op: er is nog geen aantoonbaar bewijs voor de werking van zo’n magneet.
Dit in tegenstelling tot waterontharding op basis van kunsthars en zout en waterbehandeling door middel van fosfaatdosering (ons eigen systeem). Die beide technieken zijn wél bewezen effectief.
In de kennisbank van Vereniging Eigen Huis kun je dit ook terugvinden. Lees hiervoor het volgende artikel: Wat doet een waterontharder en welke soorten zijn er?
Traditionele waterontharders: afvoer noodzakelijk
Een van de bekendste technieken voor waterbehandeling, is waterontharding op basis van kunsthars en zout. O.a. Aquacell, Amysoft en Mooiwater waterontharders werken op deze manier. Deze systemen halen calcium en magnesium uit het drinkwater en voegen natrium toe.
Hierbij komt echter afvalwater vrij, dat ergens heen moet. Daarom is een afvoer bij dit soort traditionele waterontharders noodzakelijk.
Heb je al een afvoer op de plek waar jij jouw waterontharder wilt plaatsen? Dan is het in principe geen probleem om daar een waterontharder op basis van kunsthars en zout te plaatsen.
Waterontharder moet je wel aansluiten op de afvoer
Door de noodzaak van een afvoer (en eventueel elektriciteit), kan het installeren van een traditionele waterontharder een behoorlijke klus zijn. De meeste mensen laten de installatie daarom over aan een professional.
Ben jij een handige klusser? En wil je jouw waterontharder zelf aansluiten op het riool? Hiervoor zijn speciale afvoersets verkrijgbaar. Daarmee plaats je een slang tussen je waterontharder en de rioleringsbuis.
Afvoer drinkwater: waarom spoelen we goed water weg?
Thee zetten, afwassen, douchen, de wc doorspoelen... In Nederland zijn we gewend om voor onze volledige waterbehoefte in huis hetzelfde water te gebruiken; het drinkwater dat uit de kraan komt. Na gebruik gaat al dat water via de afvoer het riool in. Dat noemen we een lineair watersysteem.
Vanuit het oogpunt van duurzaamheid is zo’n lineair watersysteem verre van ideaal. Want het water dat we afvoeren verdwijnt via het riool in de zee. Terwijl we ons nieuwe drinkwater uit de grond en uit het oppervlaktewater winnen. En die bronnen zijn niet onuitputtelijk.
Niet voor niets dat het RIVM een waarschuwing heeft afgegeven voor een drinkwatertekort in 2030. De RIVM vraagt dan ook om nu in actie te komen.
Maar over hoeveel waterverbruik praten we eigenlijk? Komt ie.
Elk jaar verbruiken we in Nederland meer dan 1 biljoen liter water (bron: CBS). Huishoudens nemen daarvan twee derde deel voor hun rekening; 818 miljard liter. Dat is gemiddeld 130 liter drinkwater per persoon per dag, die letterlijk door het putje verdwijnt.
Een waterontharder zorgt voor een stijging van het waterverbruik met gemiddeld 8%
Voor een goede werking moet een waterontharder gemiddeld 200 keer per jaar spoelen. Per keer wordt 46 liter water verbruikt. Op jaarbasis is er 8.800 liter nodig voor de spoelingen.
Het totale waterverbruik stijgt als gevolg van het schoonspoelen van de waterontharder met gemiddeld 8%. Dat is uitstekend drinkwater dat als spoelwater wordt gebruikt. En drinkwater is niet duur maar wel kostbaar.
Overigens wordt drinkwater in de regio Amsterdam al flink duurder. De tarieven stijgen in 2022 met gemiddeld 26,5%.
Alternatief voor afvoer: circulair watersysteem
Het watersysteem van de toekomst is niet lineair, maar circulair. Daarbij krijgt het water dat we in huis gebruiken een nieuwe bestemming. Op Drinkwaterplatform.nl, een initiatief van de Nederlandse drinkwaterbedrijven, lees je hoe zo’n circulair watersysteem werkt.
Het is de bedoeling dat heel Nederland in 2050 is overgestapt op een circulair systeem. Dat heeft alles te maken met de doelstellingen van het kabinet om de hele Nederlandse economie zo snel mogelijk circulair te maken. Zie ook: Nederland circulair in 2050.
Duurzame keuzes die je zelf kunt maken
De overstap naar een circulair watersysteem gaat gepaard met ingrijpende aanpassingen in de technische infrastructuur. Niet alleen in je eigen woning, maar ook op wijkniveau. Dus daarop heb je als individuele woningeigenaar niet veel invloed.
Gelukkig zijn er ook gebieden waarop je wel zelf duurzame keuzes kunt maken. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van zonnepanelen, het aanbrengen van gevel- of vloerisolatie, of de aanschaf van een warmtepomp.
Op Verbeterjehuis.nl, een initiatief van Milieu Centraal, staan allerlei maatregelen waarmee je je eigen huis kunt verduurzamen. Ook kun je daar een Verbetercheck doen. Daarbij krijg je, aan de hand van jouw persoonlijke woonsituatie, suggesties in de vorm van een stappenplan. Inclusief een inschatting van de benodigde investeringen, eventuele subsidiemogelijkheden en de verwachte besparingen.
Bij een duurzaam huis past een HappyDrops Home
Een HappyDrops Home op je waterleiding past perfect bij al die andere maatregelen die je kunt nemen om je huis te verduurzamen. Er is geen spoelwater nodig, dus stijgt je waterverbruik ook niet met 8% zoals met een traditionele waterontharder.
Door kalkaanslag geen kans te geven, verleng je namelijk de levensduur van je warmwaterapparatuur én verbruiken deze apparaten minder energie.
Dat geldt voor je Quooker, je Nespresso-machine en je waterkoker. Maar bijvoorbeeld ook voor je warmtepompboiler of zonneboiler.
Ook hoef je veel minder schadelijke schoonmaakmiddelen te gebruiken.
Maar nog even over die afvoer…
Waar ging dit artikel ook weer over? O ja, een waterontharder zonder afvoer! Lang verhaal kort: als je voor een HappyDrops kiest, dan is de afvoer geen enkel probleem. Ons systeem heeft geen afvoer nodig. En ook geen stroom.
Dus: op zoek naar een systeem zonder afvoer? Vraag meteen een offerte aan!
Kies je voor een traditionele waterontharder op basis van hars en zout? Dan heb je wél een afvoer nodig. En is die niet aanwezig, dan zul je die zelf moeten (laten) aanleggen in verband met het afvalwater.